Begeleiding bij Verlies & Rouw
Rouw vraagt om gevoeld te worden.
Met behulp van secure bases, de mensen om je heen en hulpbronnen die je kunt aanboren, kun je voorbij je overlevingsstrategieën leren in veiligheid te voelen hoe een verlies je ten volste in je hart geraakt heeft.
De scherven waarin je uiteen gevallen bent, weer bij elkaar kunnen en durven rapen vergt moed. Het vraagt om in beweging te komen en het risico te lopen dat je je aan de scherpte van je scherven snijdt. Verdriet, boosheid, missen, onmacht… ze horen er allemaal bij.
Een verlieservaring kent vele verschijningsvormen. Misschien ben je een dierbare verloren aan de dood, heb je een echtscheiding meegemaakt of te maken gehad met ontslag? Worstel je met je gezondheid of ben je jezelf verloren in bijvoorbeeld een burn-out? Of heb je door omstandigheden geen contact meer met iemand die in je hart zit. Of ken je een ander soort verlies…. ?
Afscheid nemen en rouwen horen bij elkaar en bij ons leven. En vaak kunnen we, met een beetje steun en liefde uit onze omgeving, onze eigen weg hier wel in vinden. Maar soms doet rouwen dusdanig veel met ons, dat we wel wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een nieuw antwoord op de vraag ‘Hoe nu verder?’.
Liefdevol en mild met je eigen pijn omgaan, om zowel je verlies als je verdriet te integreren in je levensverhaal. Dit ‘helen’ helpt je om na een afscheid of verlies ook weer tot zingeving te komen. Om te kunnen ervaren wat een verlieservaring je gebracht heeft. Vanuit het ontdekken wat er zonder die ervaring niet geweest zou zijn, kan een waardevolle krachtbron aan levensenergie ontstaan. Met het leren lijmen van je scherven, worden ook de waardevolle breuklijnen zichtbaar.
Merk jij dat je vastloopt? Of heb je behoefte aan iemand die even met je meeloopt?
Mail me voor een vrijblijvende kennismaking.
Dan kijk ik graag samen met je naar wat jij zoekt en hoe ik je hierin kan begeleiden.
‘… rouwen is geen luxe, maar een noodzaak om de toekomst mogelijk te maken’
uit 'De taal van Transitie'
Saskia van Gilst
Veerkracht en menselijkheid
Twee belangrijke woorden die steeds weer bij me terugkomen.
In mijn eigen ontwikkeling en ook wanneer ik cliënten begeleid in mijn praktijk.
We zijn vaak zo hard voor onszelf, veeleisend en leggen de lat op allerlei manieren gemakkelijk hoog. Het risico hierbij is dat de hartelijkheid voor onszelf verloren gaat.
Misschien heb jij ook al vroeg geleerd om je gevoelswereld ondergeschikt te maken aan je logica. Je kwetsbaarheid te verstoppen met oplossingen, oordelen en verklaringen vanuit je hoofd. Wanneer dit onze levenslessen zijn, is het gevolg vaak dat we ons hart en lijf uit het oog verliezen.
Leven wordt dan eigenlijk meer ‘overleven’ waarbij we uit verbinding met onszelf, onze wensen en gezonde grenzen raken. Uiteindelijk lopen we vast, worden we ongelukkig, raken uitgeblust of zelfs ziek.

In ons leven zijn we gek genoeg en vaak onbewust, meer gericht op overleven dan op ‘leven’ en ‘mens zijn’. Dat is jammer en ook een groot gemis. Want ons menszijn (be)leven we iedere dag, thuis, op het werk, school… Als je daarbij essentiële vaardigheden mist, wordt vrij en ontspannen leven best een klus. Zeker wanneer je met uitdagende veranderingen of ingrijpende gebeurtenissen te maken krijgt.
De verbinding herstellen met jezelf, de menselijkheid terughalen in jezelf en je veerkracht vergroten, daar help ik je graag bij. In veiligheid leren voelen en daarmee de relatie tussen hoofd, hart en lijf herstellen. Ontdekken hoe je mild kunt zijn voor jezelf, met begrip voor hoe je gevormd bent en liefde voor hoe pijnlijk dat soms was. Als dat lukt, verzacht en verruim je de vaak zo strenge patronen waarin we (geleerd hebben) onszelf gevangen (te) houden.
Op mijn LinkedIn profiel zie je hoe ik mijn pad als coach vormgegeven heb, op mijn website lees je over hoe ik te werk ga en waar ik als coach in de begeleiding van mijn cliënten voor sta en ga.